chrome-browser-logos

4 Alternative Browsers Based on Google Chrome

Ramai yang menggunakan Google Chrome sebagai browser utama selepas Firefox gagal menyaingi kelajuan chrome. Goolge chrome adalah hasil dari Google sendiri dan mereka merelease kan source code kepada developer lain untuk digunakan secara percuma. dan berikut adalah 6 browser yang di asas kan dari chromium.

1. COMODO DRAGON

Comodo Dragon browser ini di develop oleh syarikat software security terkenal iaitu COMODO yang membina software antivirus, firewall dan sebagai nya. so dia mengetengah kan soal security dalam browser mereka.

Comodo Dragon di lengkapi Server DNS mereka sendiri dimana mereka memblock laman-laman web yang disyaki mempunyai virus, spam, atau phising site.

2. Rockmelt

Rockmelt adalah satu revolsi baru dalam pembikinan browser, kali ini mereka men integrate kan laman social facebook kedalam browser untuk memudah kan mereka bersosial.

start buka Rockmelt, anda akan di suruh melogin ke account facebook anda dan terus membawa ke main browser. Anda akan teruja apabila pertama kali melihat browser ini. Ia dilengkapi perbagai fungsi baru yang memudah kan anda men surf internet sambil ber facebook.
Rockmelt juga boleh digunakan bersama gmail, twitter dan lain social site yang di update dari masa ke semasa.
Ini adalah sama seperti google chrome, cuma soal security nya telah diubahsuai menjadi lebih hebat. SRWare iron membuang feature yang tidak menarik atau jarang digunakan di chrome dan automatic confugurasi suapaya menjadi optimum performance.
secara kasar nya, ia adalah sama seperti google chrome, cuma di ubahsuai configurasi nya sahaja.
CoolNovo atau sebelum ini dikenali sebagai chromePlus adalah version chrome yang dibina di chinna. Ia nya ditambah user interface yang baru temasuk sidebar. Ia juga dilengkapi mouse gesture untuk diguna pada touch screen monitor dan juga fungsi meggunakan Internet Explorer.
Di sudut configurasi ada banyak penambahan dilakukan untuk menjadikan browser ini mudah alih dan sesuai pada semua peringkat pengguna
Untitled6

Must have Google Chrome Extension

Banyak-banyak browser, yang paling laju setakat ni Google Chrome la.. tapi tak ramai tahu guna extension-extension yang best and aku nak list kan extension yang best-best

*CLICK GAMBAR UNTUK LEBIH BESAR

Ad Block : Ni untuk block suma iklan-iklan termasuk popup yang annoying tu

Download Assistance : untuk memudah kan korang download video guna IDM/FDM

Google Mail Checker : untuk memudah kan korang check email. tak payah bukak site gmail

IE Tab : guna nyer untuk memapar kan website yang khas untuk Internet Explorer, so tak yah bukak IE bleh guna Google Chrome je

Youtube Stoper : ni untuk pause youtube mula-mula bukak, so boleh tunggu buffering complete. tak yah nak susah-susah tekan pause setiap kali bukak youtube

Webpage Screenshot : memudah kan korang amik screen shot website.. boleh ambik full satu site tanpa perlu scroll pun.

Flag info : ok ni untuk tambahan je. Fungsi dia untuk tengok site yang kite access tu dari mana server dia, macam dari malaysia ke uk ke. Ada info dari alexa rank lagi macam traffic site tu denang IP address server dia.

MakeInstantPlayer_main

Convert video file ke EXE

Pernah tak korang nak memain kan video kat pc atau laptop yang tidak mempunyai codec untuk presntation atau ape ape sahaja sebab. Dengan software Make Instant Player kini anda boleh :D

Software ini memboleh kan korang menukar format video korang dari flv/mp4/mpg/avi ke format exe yang dimana codec nyer akan dia masuk kan sekali. so tak payah instal codec kat pc/laptop yang nak di main kan video ni.

Download di sini Make Instant Player

korang juga boleh letak splash image yang korang suka sebelom video tu bermula. so dapat la tunjuk tunjuk sikit :P

Tutorial

  1. Pilih file video yang di kehendaki dengan click “SOURCE FILE”
  2. Pilih destinasi file yang dikehendaki dengan click “Output File”
  3. Letak Website anda atau blog anda (kalau nak promote la)
  4. Untuk letak gambar splash screen anda click “SPLASH”
  5. Pilih konfigurasi macam nak full screen ke masa main, atau compact mode. Tutup terus lepas habis video dan sebagai nya.
  6. Click “Make It” dan setel
BestWorstBrands_ReportCard_sf

I bought a new Laptop

Lama dah update.. delete balik post lama hoho. kali ni aku baru beli laptop baru wiwiwi~
tapi orang modern panggil ia sebagai notebook and sebelom ni dah pakai laptop compaq 5tahun dah and still elok lagi :D

kali ni memang cari betul-betul sebelom beli and siap survey kat tenet and antara yang top ialah Acer, Apple and Asus

Lepas husha-husha aku berkenan kat si Asus Slim Notebook model Asus U36SD. Criteria pemilihan notebook aku ialah berdasar kan

  •  Ringan
  • Screen Kecik < 14″
  • Intel core i series
sebab aku dulu dah pakai compaq V3000 series dan ia nyer sangat berat, lenguh bahu aku  -__-
so yang baru ni spec dia macam ni

Setelah sebulan aku pakai aku sangat puas hati sebab batteri dia boleh tahan sampai 8jam maximum (tak tipu >_< ) tapi kene pada mode Batteri saver la and kalau buat kerja ringan macam office. pastu laptop ni sangat rigan dlm 1.7kg je. dulu laptop aku 2.2kg =_=’. Design dia guna Magnesium Aloy so rigan and tahan. sekali tengok macam carbon je. Laptop ni gak ada USB 3.0 dimana speed dia 3x lebih laju dari USB 2.0. tapi kene la ada device dia gak macam Pendrive atau External Hard drive 3.0 kalau tak, speed dia sama.

Ni screen shot dia

Nak tahu lebih lanjut gi site ni Asus Slim Series Notebook